Záruka 24 mesiacov
Amelanchierova čučoriedka - Amelanchier canadensis, je pôvodná rastlina kanadských prérií a v Kanade je pestovaná v mnohých odrodách na plantážach.
Amelanchier je krásny ker, dorastajúci asi do 2m výšky. Môže sa tiež pestovať ako stromček. Najvyššou hodnotou muchovníka je jeho vysoká odolnosť voči zime a skoré dozrievanie plodov. Môže byť pestovaný vo vyšších polohách aj na krajnom severe, kde plodí a dozrieva každoročne a kde iné ovocné druhy nemôžu rásť a plodiť.
V zime znesie aj -40 °C. Vysadené rastliny začnú plodiť už 3. rok a to každoročne po dobu 40 - 50 rokov. Ker je samoopelivý. Na záhrade stačí len jedna rastlina a dobre plodí. Priemerná úrodnosť z jedného kra je 8 - 12kg oválnych tmavofialových bobúľ s vysokým osrienením. Bobule podľa vzhľadu ľahko zameníte s velkoplodými čučoriedkami. Bobule sú šťavnaté, sladké príjemnej chuti a farby, šťava je nádherne karmínová.
Muchovník patrí k najskorším medonosnými rastlinám. Rozkvitá v apríli a kvety znesú jarné mrazíky až do mínus 5 - 7 ° C. Plody dozrievajú od polovice júna do polovice júla. Muchovník rastie dobre a zdravo v každej pôde a takmer nie je napádaný chorobami a škodcami. Aj keď bude rásť a plodiť bez akejkoľvek starostlivosti, za dobrú starostlivosť a prípravu pôdy sa odvďačí vyššou úrodou a kvalitnejšími plodmi.
Pestovanie: mladé rastliny môžeme vysadiť do jamiek 60 x 60 x 60cm a zasypeme kompostom alebo vyrytou zeminou do ktorej vmiešame asi 400g Cereritu. Rastliny vysadíme do úrovne koreňového krčku a dobre prišliapnite, zalejte a prihrnte kyprú zeminu. Zálievka po výsadbe je nevyhnutná, aby rastliny dobre zakorenili. Ak sú dobre zakorenené, znesú aj dlhé obdobie sucha oveľa lepšie ako iné ovocné druhy. Prvým rokom na jar sa výhonky na kríkoch môžu zrezať na 1/3 dĺžky, aby sa ker lepšie rozvetvil. Môžu sa zrezať aj v druhom roku, aby ker mal asi 10 - 15 výhonov. Po 3. roku, keď muchovník začína rodiť, udržujeme výšku rastlín rezom na úrovni 2 - 2,5 m, aby sa plodnosť rozložila po celej dĺžke výhonku a nebola len na jeho vŕšku a tiež pre pohodlný zber. Ak sa na výhonoch prestanú vytvárať nové, mladé výrastky, krík sa omladzuje tak, že vždy 1/3 výhonkov orežeme na úrovni pôdy (podobne ako u ríbezlí). Od polovice júna bobule muchovníka dozrievajú. Za slnečného počasia sa zberajú na dvakrát. Keď je chladnejšie, je zber postupný.
Plody obsahujú 8 - 12% cukru, organickej kyseliny, triesloviny, až 1% pektínov, karotínu, vit. C, B2 a tiež až 1000mg proc. anthokyanov, ktoré sú novo poznané ako aktívne činitele v prevencii celej rady chorôb a hlavne rakoviny. Dužina plodov je šťavnatá. Pre vyššiu výťažnosť šťavy je výhodné, ak sa plody nechajú po zbere ešte asi 7 dní prezrieť. Potom sa vylisuje až 80% šťavy. Šťava má nádhernú karmínovú farbu a v kombinácii s rakytníkom vytvárajú podľa zastúpenie celú farebnú škálu pre miešané nápoje. Z plodov môže byť zaváranina aj kompót. U nás škodcami zatiaľ netrpia. Ker zakorenuje do hĺbky až 140cm a korene sa široko rozkladajú až do dvojnásobku priemeru kokruny, takže vodu aj prihnojenie spoľahlivo nájdu.
|